Det er ikke den fysiske grænsehandel, vi skal være bekymrede for, men derimod udenlandske webshops.
Ifølge Henrik Theil, kommunikationschef hos FDIH (Foreningen for Dansk Internethandel), vil danskerne i år højst sandsynligt handle for omkring 90 mia. kr. på nettet. Heraf vil cirka 30 mia. kr. være spenderet på udenlandske sider. Derfor mener han, at den digitale grænsehandel i dag udgør et større problem end den fysiske. Det skriver Berlingske Business.
En af de mange udenlandske onlinebutikker der i dag tiltrækker flere danske kunder, er tyske Zalando.
Baggrunden for Zalandos succes i Danmark skyldes blandt andet, ifølge Henrik Theil, at den tyske virksomhed har investorer, der er villige til at smide penge i forretningen. Det giver dem mulighed for at tilbyde fri fragt og derved blive konkurrencedygtige på det danske marked.
Danske virksomheder må oppe sig
Henrik Theil understreger, at danske virksomheder bør oppe sig i den internationale konkurrence, hvis vi ikke skal tabe terræn. Her peger han blandt andet på, at mange danske virksomheder i dag bruger udenlandsk arbejdskraft, da kompetencerne ikke findes i Danmark. Hertil udtaler han til Berlingske Business:
”Danmark er et højt digitaliseret samfund, men vi mangler et miljø, som fokuserer på den kommercielle del af teknologierne.”
Han forudser også, at de udenlandske virksomheder i fremtiden vil udgøre en trussel mod den fysiske detailhandel i Danmark. Som det ser ud nu, vil omkring halvdelen af den danske detailhandel i 2020 foregå online, og heraf vil 50 procent bestå af udenlandske webshops.
Herom siger Henrik Theil:
”Hvis vi når dertil, hvor hver fjerde forbrugskrone ender i udlandet, så vil det have vidtrækkende konsekvenser for den danske økonomi, så der skal gøres noget ved det – nu.”
Nicher og politisk støtte er svaret
Skal disse fremtidsudsiger ændres, må de danske virksomheder, ifølge Henrik Theil, blive bedre til at finde nicher på det internationale marked.
Derudover mener FDIH at der er brug for politisk støtte til den danske e-handel. Det er ikke nok at fokusere på Danfoss og vindmøller, hvis den danske detailhandel fortsat skal bevares.
Kilde: Business.dk
Sådan undgår butikkerne at knække
Danskerne frygter for deres privatøkonomi og køber mindre, end de plejer. Men det er afgørende at holde hjulene i gang med onlineshopping tilpasset…
12 innovative retailkoncepter
Bemandingsløse butikker, sensoriske rum og børnetøj på abonnement. Det er blot nogle af de koncepter, der ifølge Euromonitor repræsenterer fremtidens…
Salesforce Research: Forbrugere sætter nye krav til kundeoplevelsen
Salesforce Research har udgivet sin tredje ‘Connected Shoppers Report’, der fremlægger en kompleks forbrugerrejse, som i stigende grad integreres i…
Tre retailere du skal holde øje med
Et blogindlæg via e-handelsspecialistvirksomheden Impact udpeger tre interessante retailere fra udlandet, som brancheaktører med fordel i den…
Hvem er forbrugerne?
Forbrugernes købsadfærd har ændret karakter i løbet af et årti. Moderne forbrugere er nådesløse, illoyale og prisfokuserede. De forventer at blive…
Er indkøbsoplevelsen i din butik tiden værd for kunderne?
Med fuld fokus på de ændrede markedsvilkår og et godt greb i den oplevelsesøkonomiske værktøjskasse, kan små og mellemstore butikker i detailhandlen…
Millennials og generation Z fortrækker fysiske butikker
Bedst som vi troede at den unge generations onlinehandel ville undergrave de fysiske butikkers eksistens, viser en ny undersøgelse at de såkaldte…
Statistik: 37 kundeoplevelser du skal kende i 2019
En ny analyse viser statistikker på 37 forskellige kundeoplevelser, som enhver detailhandler bør kende til i 2019.
Nordisk retail-rapport: Udsalg truer danske butikker
Ni ud af ti retailere mener, at fænomener som Black Friday får kunderne til at flygte fra de fysiske butikker, når der ikke er udsalg. Samtidig siger…