I den fysiske verden giver midlertidige butikker rig mulighed for at manifestere sig – enten for en pure player, der trænger til opmærksomhed eller gerne vil teste en lokation, eller for eksisterende butikker, der gerne vil være til stede i andre byer.
Måske kender du udtryk som ‘temporary retail’, ‘flash retailing’, ‘shift shop’ eller ‘on/off retail’. De dækker alle over midlertidige butikker, der dukker op i alt lige fra få timer til et par måneder.
Fælles for alle pop-up-butikker er, at de ligger et sted, hvor der er masser af mennesker, og oftest anvendes de i forbindelse med lanceringen af et nyt brand eller nyt produkt. De giver en unik mulighed for at skabe en oplevelse og et bånd mellem forbruger og brand samt øge salget og den generelle kendskabsgrad.
En vigtig faktor er, at det er meget billigere at leje sig ind i et fast lejemål end at bygge noget selv. De danske gågader er mange steder fyldt med tomme butikslokaler, som – for ganske få penge – kunne bruges til midlertidige butikker eller plakatbutikker.
Pop-up-fænomenet er en spændende og alternativ metode til at få opmærksomhed på, skabe virak og aktivitet, og det har vist sig at være meget effektivt – specielt efter tilkomsten af sociale medier, hvor en enkelt event eller en pop-up-butik kan leve videre i det uendelige.
Hævet over hverdagen
En stor del af magien omkring pop-up-butikker ligger i, at de er hævet over hverdagens retail-trivialiteter. Fordi de med deres kreative universer, ekstraordinære tilbud, teknologiske innovationer eller limited produkter differentierer sig fra ’almindelige’ detailhandels-oplevelser, er de oplagte at bruge til at give nye oplevelser med et brand eller produkt, (uddrag fra bogen ’Cross channel 2’).
Sådan undgår butikkerne at knække
Danskerne frygter for deres privatøkonomi og køber mindre, end de plejer. Men det er afgørende at holde hjulene i gang med onlineshopping tilpasset…
12 innovative retailkoncepter
Bemandingsløse butikker, sensoriske rum og børnetøj på abonnement. Det er blot nogle af de koncepter, der ifølge Euromonitor repræsenterer fremtidens…
Salesforce Research: Forbrugere sætter nye krav til kundeoplevelsen
Salesforce Research har udgivet sin tredje ‘Connected Shoppers Report’, der fremlægger en kompleks forbrugerrejse, som i stigende grad integreres i…
Tre retailere du skal holde øje med
Et blogindlæg via e-handelsspecialistvirksomheden Impact udpeger tre interessante retailere fra udlandet, som brancheaktører med fordel i den…
Hvem er forbrugerne?
Forbrugernes købsadfærd har ændret karakter i løbet af et årti. Moderne forbrugere er nådesløse, illoyale og prisfokuserede. De forventer at blive…
Er indkøbsoplevelsen i din butik tiden værd for kunderne?
Med fuld fokus på de ændrede markedsvilkår og et godt greb i den oplevelsesøkonomiske værktøjskasse, kan små og mellemstore butikker i detailhandlen…
Millennials og generation Z fortrækker fysiske butikker
Bedst som vi troede at den unge generations onlinehandel ville undergrave de fysiske butikkers eksistens, viser en ny undersøgelse at de såkaldte…
Statistik: 37 kundeoplevelser du skal kende i 2019
En ny analyse viser statistikker på 37 forskellige kundeoplevelser, som enhver detailhandler bør kende til i 2019.
Nordisk retail-rapport: Udsalg truer danske butikker
Ni ud af ti retailere mener, at fænomener som Black Friday får kunderne til at flygte fra de fysiske butikker, når der ikke er udsalg. Samtidig siger…