Ifølge Deloitte har den digitale teknologi betydning for 36 procent af alt detailsalg ude i de fysiske butikker, hvilket forventes at nå 50 procent inden året er omme. En undersøgelse foretaget af Google, der graver ned i det mobile brug i fysiske butikker, viser ligeledes følgende:

  • 84 procent af forbrugere, der ejer en smartphone, bruger den som indkøbshjælp, når de er i en butik.
  • Næsten halvdelen af smartphone-shoppere bruger deres enhed i 15 minutter eller mere per butiksbesøg
  • 82 procent af forbrugerne bruger søgemaskiner, når de browser produktinformation i en butik
  • 1 ud af 3 forbrugere bruger smartphones til at finde information i stedet for at spørge de butiksansatte
  • Forbrugere, der bruger mobile enheder i butikkerne, har 25-50 procent større indkøb (afhænger af produktkategori)

Deloitte mener, at forbrugerne hellere vil bruge deres egne enheder eller en ubemandet digital kiosk frem for at interagere med et andet menneske.

Ud over at bidrage med produktinformation kan teknologi i de fysiske butikker drive personlig promovering, vise produkter, der ikke findes i den fysiske butik, samt indsamle data, der er værdifuld for bedre promovering og salgsoptimering.

Digital skiltning/interaktive displays

Mobiltelefoner er praktiske, men små. De fleste digitale skilte er store, men generelle. Upersonlige. Adobe Marketing Cloud styrer Minnesota’s St. Paul Lufthavnens digitale kiosk, der får mere end 35.000 ”klik” per uge.

Flere detaillister benytter sig allerede af digital skiltning, herunder blandt andre Tesco, Marks & Spencer, House of Fraser samt Tommy Hilfiger. Marks & Spencer tilbyder virtuelle makeovers, værktøjer til personlig styling samt adgang til det fulde brand-sortiment, ud over hvad der er på stativer og hylder.

Digitale kiosker kan også bruges til at sælge produkter og services, der ikke er fysiske. Billabong bruger en digital kiosk i en af mærkets australske butikker, hvor kunderne kan bestille surf-lektioner og ferier.

Energibesparende bluetooth

Beacons er energibesparende bluetooth-sendere, der kan placeres i fysiske butikker og kommunikere med kompatible bluetooth-aktiverede smartphones.

De er brugbare til blandt andet at informere om produkter og tilbud og til at hjælpe kunderne med at lokalisere varer.

Beacons kan tracke kundernes navigation samt dvæletid ved specifikke produkter og afdelinger og sende analytisk data tilbage til systemet. Sammenholder man det med loyalitets-apps og 1 til 1, bliver markedsføringen i den fysiske butik styrket væsentligt.

Fødevarekæden Tesco bruger beacons som et kundeservice-redskab, der giver signal, når en kundes click-to-collect-ordre er klar, eller når der er brug for hjælp til at lokalisere produkterne på hylderne.

Andre sensorer

DKNY afholdt en påskeæg-jagt i butikken i New York, men i stedet for at benytte sig af beacons, brugte man en teknologi udviklet af Awear Solutions, der integrerer små chips i tøjet. Kunderne skulle samle påskeæg via en tilknyttet app og følge spor gennem butikken for at finde frem til varerne.

Awear-konceptet går ud på at indlejre permanente chips i produkter, så det bliver nemmere at finde ud af, hvor man kan købe et specifikt stykke tøj, en håndtaske etc. uden at skulle spørge ejeren.

VLC – Visual Light Communication

Beacons har en anden konkurrent – nemlig Visual Light Communication. Philips arbejder på et nyt lys-positioneringssystem til fysiske butikker, der er baseret på intelligente in-LED-lys. Ethvert armatur er identificerbart og kan kommunikere dens position til forbrugernes smartphones via en app. Værdien for detaillisterne ved denne metode er, at VLC eliminerer behovet for at investere i beacons’ infrastruktur og energi – de kan blot benytte de lysarmaturer, de ville bruge alligevel.

Mens konceptet multichannel har tendens til at adskille web fra mobil samt katalog fra fysisk butik, vedrører omnichannel gråzonen mellem disse to kontaktpunkter. For eksempel ved at bruge mobile enheder i butikken som adgang til websitet. Eller et digitalt skilt udstyret med beacons for at kunne knytte mobil loyalitetsinformation til indhold på nettet.

Uanset om oplevelsen leveres gennem digital skiltning, beacons eller anden teknologi i den fysiske butik, er der mange fordele ved at bruge en centraliseret CMS i kombination med handelskapaciteter. Da kunderne interagerer på tværs af forskellige kontaktpunkter, er det nemmere at indsamle og udtrække data med en enkelt CMS-installation, så man også forhindrer overlapning af data. Centraliserede handelskapaciteter sikrer akkurat(e) priser, kampagner, kundedata og indhold såsom kundeanmeldelser. Kombinationen af CMS og e-handel muliggør personalisering, skaber transaktionsbeslutninger og giver analytiske evner.

Dharmendra Patel fra bloggen Cognifide summerer det op på følgende måde: ”Når online-detailister flytter ud i den fysiske butik, må de sikre sig, at deres primære fokus er brandopbygning og at tillade forbrugerne at engagere sig yderligere. Online-detailister har allerede indholdet og infrastrukturen på plads til at kunne producere en stærk oplevelse i den fysiske butik. De har bare brug for at få systemerne integreret, så online/offline-grænserne er slørrede, og forbrugerne føler sig frie til at købe på den måde, de nu har lyst til.”